Bahan-bahan
100 g isi petai
300 g udang basah, tanpa kepala
40 g (1 sudu makan) cili giling
100 g (10 ulas) bawang merah digiling
20 g (2 ulas) bawang putih
30 g (1 batang) serai, diketuk
25 g (1 sudu makan) asam jawa, dicampur dengan 1 cawan air untuk membuat asam jus
25 g (1 sudu makan) gula merah
25 g (1 sudu makan) minyak sayuran
250 ml (1 cawan) air
garam secukup rasa
Cara memasak
-
Udang dibersihkan kemudian ditoskan.
-
Masukkan minyak dalam periuk dan tumiskan cili dan bahan-bahan giling. Setelah garing, masukkan air dan tutup periuk. Apabila keluar minyak, kacau rata.
-
Masukkan asam jus, serai, gula dan garam dan kacau.
-
Akhir sekali, masukkan udang dan petai, tutup periuk. Bila sudah berminyak dan pekat, bolehlah diangkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment