Saturday, March 7, 2009

Sambal Tumis Udang dan Petai


Bahan-bahan
100 g isi petai
300 g udang basah, tanpa kepala
40 g (1 sudu makan) cili giling
100 g (10 ulas) bawang merah digiling
20 g (2 ulas) bawang putih

30 g (1 batang) serai, diketuk
25 g (1 sudu makan) asam jawa, dicampur dengan 1 cawan air untuk membuat asam jus
25 g (1 sudu makan) gula merah
25 g (1 sudu makan) minyak sayuran
250 ml (1 cawan) air
garam secukup rasa

Cara memasak

  1. Udang dibersihkan kemudian ditoskan.

  2. Masukkan minyak dalam periuk dan tumiskan cili dan bahan-bahan giling. Setelah garing, masukkan air dan tutup periuk. Apabila keluar minyak, kacau rata.

  3. Masukkan asam jus, serai, gula dan garam dan kacau.

  4. Akhir sekali, masukkan udang dan petai, tutup periuk. Bila sudah berminyak dan pekat, bolehlah diangkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment