Bahan-Bahan:
600 gm nasi yang telah disejukkan
1 keping ikan talang
1 s/b udang kering [gorengkan tanpa minyak]
40gm bawang merah
3 helai daun mengkudu
1 tangkai daun selom
1 tangkai daun kesum
1 helai daun kunyit
3 helai daun kaduk
5 helai daun pegaga
5 helai daun ulam raja
3 helai daun sekentut
1 batang serai
1 sudu besar kerisik [ditumbuk halus]
1 sudu teh serbuk lada
Cara:
1. Bersihkan daun-daun dan hiris halus seperti bunga rampai.
2. Bakar ikan kering dan tumbuk. Tumbuk udang kering.
3. Mayang bawang merah halus-halus.
4. Ambil nasi yang sejuk. Jika ada yang berketul, pecahkan.
5. Gaul nasi dengan daun-daun, serai, serbuk lada, ikan kering, udang kering, kerisik dan bawang.
6. Gaul rata-rata supaya ulam tidak melekat. Jika rasa kurang masin bolehlah taburkan garam.
Tambahan:
> Ulam-ulam boleh ditambah jenisnya. Lebih banyak
> lebih sedap.
> Boleh juga sebagai tambaha sediakan asam rebus
> keladi.
Saturday, March 7, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment