Bahan-Bahan:
2 cawan beras [basuh dan toskan]
1/2 biji kelapa, diambil santan pekat
1/2 kg daging [potong kecil]
2 batang serai [ketuk]
2 s/b minyak sapi
3 s/b minyak
garam
air
bahan tumbuk
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Rempah tumis
1 ici kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
Bahan rempah [ goreng kering dan mesin halus]
1 s/t jintah putih
1 s/k ketumbar
1 s/k lada sulah
1 s/k lada hitam
bahan hiasan [mayang]
3 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang
Garam
Bawang goreng
Cara:
1. Panaskan minyak dan minyak sapi dan masukkan bahan tumbuk sehingga wangi dan garing.
2. Masukkan rempah tumis, bahan rempah dan daging. Biarkan sehingga naik minyak.
3. Masukkan beras, serai dan air. Biarkan sehingga beras hancur dan daging lembut.
4. Bila dah beras nampak pecah, masukkan santan dan rasakan garam.
5. Bila sudah masak, hidangkan dengan bahan hiasan
Saturday, March 7, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
nak ckp thanx bg resepi ni...i cuba buat yesterday... cuma i tambah fresh udang n ikan bilis i blend dgn rempah...n it was delicious! thanx again
ReplyDeletesayang sekali..resepi org di namakan resepi sendiri..
ReplyDeletesila rujuk http://mforum3.cari.com.my/viewthread.php?tid=93958&extra=&page=2 dan tenguk siapa empunya resepi asal....
I think it's on page 1.
Deleteuuuhhh panas jgn a gaduh lak..
ReplyDeleteIlham semuanya dari Allah SWT so share & be happy
ReplyDeleteThanx byk2,,,mjadi sgt,,,sedap!!! Tp tambah ckt udang kering. Ap2 pun sape yg pyer resepi pastinya akan dapat pahala besar coz mbantu org mcm saya yg tringin sgt bbuka puasa dgn bubur lambuk. Wlpun 1st time masak bubur lambuk ni,,,,,lg skali thanxxxx alot,,,:)
ReplyDeleteTq share.dpr mkn utk buka puasa.pahala berpanjangan.amin
ReplyDelete