Bahan-bahan 600 g (1 ikat) pucuk paku 15 g (1 sudu makan) udang kering, dibersihkan dan toskan 30 g (3 biji) cili merah 1/4 biji kelapa parut, dipanggang untuk kerisik 20 g (2 ulas) bawang merah 10 g (1 biji) asam limau 200 g (1/2 cawan) isi kerang 90 g (1 biji) bawang besar, dimayang halus 20 g (2 sudu makan) pati santan garam secukup rasa Untuk Hiasan 90 g (1 biji) bawang besar, dimayang 5 g (1 biji) cili merah, dimayang Cara memasak -
Pucuk paku dibersihkan dan dicelur se-hingga masak. -
Cili merah, bawang merah dan udang kering ditumbuk lumat bersama kerisik. Setelah ini, gaulkan dengan pucuk paku yang telah dicelur tadi. -
Perahkan asam limau, tambahkan garam serta masukkan kerang secukupnya. -
Kemudian tuangkan pati santan ke atasnya sambil digaul rata kesemuanya. -
Akhir sekali, taburkan bawang besar dan cili yang telah dimayang.
|
No comments:
Post a Comment