Saturday, March 7, 2009

Kerabu Pucuk Paku


Bahan-bahan
600 g (1 ikat) pucuk paku
15 g (1 sudu makan) udang kering, dibersihkan dan toskan
30 g (3 biji) cili merah
1/4 biji kelapa parut, dipanggang untuk kerisik
20 g (2 ulas) bawang merah
10 g (1 biji) asam limau
200 g (1/2 cawan) isi kerang
90 g (1 biji) bawang besar, dimayang halus
20 g (2 sudu makan) pati santan
garam secukup rasa

Untuk Hiasan
90 g (1 biji) bawang besar, dimayang
5 g (1 biji) cili merah, dimayang

Cara memasak

  1. Pucuk paku dibersihkan dan dicelur se-hingga masak.

  2. Cili merah, bawang merah dan udang kering ditumbuk lumat bersama kerisik. Setelah ini, gaulkan dengan pucuk paku yang telah dicelur tadi.

  3. Perahkan asam limau, tambahkan garam serta masukkan kerang secukupnya.

  4. Kemudian tuangkan pati santan ke atasnya sambil digaul rata kesemuanya.

  5. Akhir sekali, taburkan bawang besar dan cili yang telah dimayang.

No comments:

Post a Comment