Saturday, March 7, 2009

Kari Dal dan Sayuran (India Selatan)


Bahan-bahan
120 g (1 cawan) dal, dibersih dan rendam 1 jam
120 g (2 biji) ubi kentang, dipotong 5 kiub
10 g (2 sudu makan) biji sawi hitam
20 g (1 sudu makan) halba
5 g (4 biji) cili kering, dibelah dua
20 g (2 sudu makan) serbuk cili
25 g (3) bawang merah, dicincang halus
20 g (2 sm) halia, digiling
100 g (1) terung bulat, dipotong 5 kiub
160 g (1/2 saiz sederhana) labu manis, dipotong kiub
120 g (1 saiz sederhana) lobak merah, dipotong kiub besar
30 g (2 biji) cili hijau, dibelah dua bahan (A)
140 g (2 biji) tomato, dipotong empat
10 g (1 sudu makan) serbuk kunyit
2 g (1/4 sudu teh) asafoetida (perungayam)
50 g (10 ulas) bawang putih, digiling
5 g (2 helai) daun kari
30 g (3 sudu makan) jus asam jawa, dari 1/4 cawan air
30 g (3 sudu makan) minyak sayuran


1000 ml (4 cawan) air

Cara memasak

  1. Rebus dal bersama 3 cawan air sehingga hampir empuk.

  2. Masukkan ubi kentang dan masak hingga empuk. Masukkan bahan (A) dan renih sehingga sayur-sayuran masak. Tambahkan 1 cawan air, jika perlu. Masukkan jus asam jawa. Apabila kari agak pekat, angkat dan tutupkan periuk.

  3. Panaskan minyak di dalam pan yang tidak melekat dan tumis biji sawi hitam, halba dan daun kari. Masukkan halia, bawang merah, cili kering dan kacau hingga perang. Kecilkan api dan masukkan serbuk cili. Jaga supaya serbuk cili tidak hangus.

  4. Masukkan bahan goreng ke dalam kari dan gaulkan. Hidangkan bersama nasi atau thosai atau iddli.

  5. Berat satu hidangan: 250 g

No comments:

Post a Comment