Bahan-bahan
500 g bawal hitam/tenggiri, potong 5 keping
50 g (10 ulas) bawang putih
50 g (5 sm) halia dikisar
100 g (10 ulas) bawang merah
60 g (4 biji) cili hijau, dipotong dua
220 g (2 biji) tomato masak, dipotong empat
10 g (4 sudu makan) asam jawa, dicampur dengan 1/2 cawan air untuk menjadi pes pekat
1000 ml (4 cawan) air
30 g (3 sudu makan) minyak sayuran
10 g (1 biji) limau nipis, ambil jus
garam secukup rasa
Rempah pes
30 g (3 sudu makan) serbuk jintan manis
20 g (2 sudu makan) serbuk ketumbar dicampur
10 g (2 sudu makan) serbuk kunyit
125 ml air
Cara memasak
-
Panaskan minyak dalam pan yang tidak melekat.
-
Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau.
-
Masukkan rempah pes dan kacau hingga wangi.
-
Masukkan air, asam jawa dan garam. Biar didih selama 3 minit.
-
Masukkan ikan dan masak sehingga empuk dan kuahnya pekat. Masukkan tomato, cili hijau dan masak selama 5 minit lagi. Akhir sekali masukkan jus limau. Kacau rata.
-
Hidangkan panas dengan chappati atau nasi.
No comments:
Post a Comment