Saturday, March 7, 2009

Kari Ikan (Bengal)


Bahan-bahan
500 g bawal hitam/tenggiri, potong 5 keping
50 g (10 ulas) bawang putih
50 g (5 sm) halia dikisar
100 g (10 ulas) bawang merah

60 g (4 biji) cili hijau, dipotong dua
220 g (2 biji) tomato masak, dipotong empat
10 g (4 sudu makan) asam jawa, dicampur dengan 1/2 cawan air untuk menjadi pes pekat
1000 ml (4 cawan) air
30 g (3 sudu makan) minyak sayuran
10 g (1 biji) limau nipis, ambil jus
garam secukup rasa

Rempah pes
30 g (3 sudu makan) serbuk jintan manis
20 g (2 sudu makan) serbuk ketumbar dicampur
10 g (2 sudu makan) serbuk kunyit
125 ml air

Cara memasak

  1. Panaskan minyak dalam pan yang tidak melekat.

  2. Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau.

  3. Masukkan rempah pes dan kacau hingga wangi.

  4. Masukkan air, asam jawa dan garam. Biar didih selama 3 minit.

  5. Masukkan ikan dan masak sehingga empuk dan kuahnya pekat. Masukkan tomato, cili hijau dan masak selama 5 minit lagi. Akhir sekali masukkan jus limau. Kacau rata.

  6. Hidangkan panas dengan chappati atau nasi.

No comments:

Post a Comment